Dublaj Sanatının İncelikleri!

Mesai bitti, haftanın son iş günü geldi, içinizdeki küçük çocuğun gülücükleri dışarıdan duyulmaya başladı J Her şey yolunda giderken, o da ne? Kısacık tatilinize sığdırmanız gereken yapılacaklar listeniz bir anda gerçek dünyaya uyanmanızı sağladı. Tam da bu anda elinizin tersiyle ittiğiniz zorunluluklar yerini harika bir film keyfine bıraksa, alt yazılı mı tercih edersiniz, dublajlı mı? Dublaj severler buradan buyurun. Konumuz; ‘Dublaj Sanatı’nın incelikleri. Emek Detaylarda Gizli!   Dublaj sanıldığı gibi, orijinal karakterin sesinin yerine geçen…

Devamını oku

Bilgisayar Oyunlarında Dublaj Etkisi! 

Bilgisayar oyunları genelde geliştirildikleri ülkenin ana dili dışında, ikinci bir dil seçeneğiyle içerir; İngilizce. Ancak günümüz internet dünyasında hızla yayılan oyunlar, popüler oldukları ülkeler için yerelleştirilir ve oyunların onlarca dile çevrilmesi gerekir. Ve bu çeviri sırasında iki ana teknik kullanılır; dublaj ve altyazı. Özellikle aksiyon türündeki oyunlarda altyazı takibi güç olacağı için dublaj kullanılır. Ve tıpkı bir sinema filmi gibi yüksek prodüksiyon bütçeleri harcanarak yapılan bu yapımlar uzman dublaj sanatçıları tarafından seslendirilir. Altyazı varsa dil…

Devamını oku

Seslendirme Sanatında Diyafram Nefesinin Önemi!

Kızılderililerin de söylediği gibi “Diyafram kasımız, cennet ve dünya arasındaki sınırdır.” Tüm duygularımızın temelinde diyafram vardır. Sevinç, gülme, ağlama, korku… gibi tüm duygusal dışavurumlar diyafram kasımızın titreme, kasılma ve gerilmesiyle oluşur. Mikrofon oyunculuğu yapan seslendirme sanatçısının duygularını var eden diyafram ise bu alanda meslek sahibi olmak isteyenler için olmazsa olmazdır. Diyafram kullanımı, profesyonel olarak seslendirme yapan kişinin, konuştuğu tempo, cümle uzunluğu-kısalığı gibi seslendirdiği karakterle bütünleşen özellikleri sergilerken, duygularını zorlanmadan sahneleyebilmesine yardımcı olur. Peki, diyaframın ne…

Devamını oku

Dublaj Sanatının Çeşitleri

Ses tonunuzun harika olması, diyafram nefesini kullanmak konusunda geliştirdiğiniz beceri ve teknik yeterlilik tüm yapımlar için dublaj yapabileceğiniz ya da bunu tercih edeceğiniz anlamına gelmeyebilir. Bu noktada Dublaj Sanatı kendi içinde çeşitlidir. Ve Dublaj Sanatı ile ilgilenenlerin yıllar içinde geliştirdiği yetkinlik, hangi alanda çalışmak istediği; uzmanlığını belirler. Peki nedir dublaj çeşitleri? Dudaklar yeni sesle senkron olmazsa olmaz! Kimilerimiz alt yazıyı takip ederken filmin en heyecanlı sahnesini kaçırır kimimiz ise anadilinden izlemediği filme tahammül dahi edemez.…

Devamını oku

Reklam Seslendirme Sanatı

Reklam, sahip olunan ürün ya da hizmetin talep görmesini sağlamak için geliştirilen, tüketiciyi ikna yoludur. Reklama görsel ve işitsel iletişim araçları vasıtasıyla görüntü, ses ya da her ikisi yoluyla maruz kalan kişilerin dikkatinin çekilmesi amaçlanır. Radyo, televizyon ya da internet, reklamla karşılaştığınız tüm medya ögelerinde görsel anlatım olmak zorunda değildir ancak ses tümünde bulunur. Yani reklam seslendirme sanatçısı sektörün olmazsa olmazıdır. Peki nedir reklam seslendirme sanatının incelikleri? Seslendirme Sanatçısının Etkisi Bir reklamın tüketicide gerekli etkiyi…

Devamını oku

Hobi Değil Meslek; Reklam Dublajı!

Ekranda, beyazperdede, internette izlediğiniz birçok filmin arasına giren reklamlarda yapılan dublajlar reklam dublajı olarak bir meslek dalı. Reklamda oynayan ünlü isimleri dinlerken, reklam dublajı yapan sesin sizin sesiniz olduğunu düşünün. Kulağa hoş geliyor değil mi? Günümüzde sosyal medyanın popülerleşmesi ile günlük yaşamımıza yeni bir eğlence aracı girdi; dublaj! Herkesin eline çoktan yerleşen akıllı telefonlarda birbirinden eğlenceli dublaj uygulamalarının olması da hobilerimiz arasına dublaj sanatçılığını ekledi. Peki dublaj sanatçılığı hobi mi? Ekranlarda dönen birçok reklamda kendi…

Devamını oku

Bin Bir Surat Seslendirme Sanatçısı!

Seslendirme ya da dublaj yalnızca ses ile değil, oyunculuk performansıyla da yakından ilgilidir. Seslendirme ve dublaj sanatı günlük yaşamda herkesin her zaman yaptığı sıradan bir konuşma olarak algılansa da aslında esaslı bir oyunculuk bilgisi ve yeteneği gerektirir. Sadece yetenekli olmak da mikrofonun başına geçmek için yeterli değildir üstelik; insanları doğru okumak, farklı karakterlerin duygularını layıkıyla deşifre edebilmek ve tanıştığı bu yeni kimliği kendi benliğinde yaratmak, dublaj ve seslendirme sanatçısı olmanın başlıca gereklerindendir. Her Şey Metni…

Devamını oku

En İyi Bildiğimiz Karakterlere Ses Veren Dublaj Sanatçıları

Dublaj ile çocukluktan itibaren tanıştığınız onlarca gerçek ya da çizgi karaktere ses verenlerin kimler olduğunu merak ediyorsanız hemen okuyun! Dublaj olmasaydı ne Susam Sokağı ile tanışır ne Slyvester’ı tanır ne de Looney Tunes karakterleri ile eğlenme fırsatımız olurdu. Dahası onlarca başka çizgi filmden, sinema filmlerinden ve dizilerden de mahrum kalırdık. Ancak gelişen teknoloji ve sanatın hayata dokunan zengin perspektifleri sayesinde mikrofonun arkasında duran gizli kahramanlar tüm bu zenginlikten pay almamızı sağladı. Bakalım, onlar kimlermiş? Tigger…

Devamını oku

Derin Bir Nefes Alın ve Seslendirmeye Başlayın!

Ses stüdyosuna adım attığınız an gün içinde devamlı tekrar eden nefes almak döngüsünün daha da farkında olmalısınız. Nefesle yaşamın sarsılmaz bağına diyecek yok, peki konuşma? Konuşmak her gün durmaksızın yaptığımız, nefes almak ise farkına bile varmadığımız, çoğu zaman otomatik pilotta olsak da devre dışı bırakamadığımız iki kıymetli yetimizdir. Peki, özellikle de ses stüdyosuna girdiğimizde, doğru tonlamalarla akıcı ve düzgün konuşmak, bedensel ve ruhsal sağlığımıza iyi gelecek şekilde nefes almak herkes için sanıldığı kadar kolay mıdır?…

Devamını oku

Dublaj Yaparken Hızlı Konuşmanıza Yardımcı Olacak Tüyolar

Dublaj sırasında hızlı konuşmanız gerektiğinde diliniz dolanmasın diye yapacağınız bazı çalışmalar mikrofon başında rahat etmenizi sağlayacak. Dublaj yaparken hızlı ya da yavaş olsun ne söylediğinizin iyi anlaşılması gerekiyor. Bunun temelinde de önce nefes yer alıyor. Nefesle birlikte konuşmak için gereken diğer araçlarımız olan dil, diş, damak, dudak ve tabii ki sesi doğru kullanmak da artikülasyonun iyi olmasını sağlayacaktır. Artikülasyon, diğer adıyla sesletim, ise hızlı konuşmanız için size gereken mutlak donanım diyebiliriz. Kelimeler Fişek Gibi Çıksın…

Devamını oku