Seslendirme Sanatında Diyafram Nefesinin Önemi! 8 Şubat 2019 – Kategori: Genel – Tags: Seslendirme
Kızılderililerin de söylediği gibi “Diyafram kasımız, cennet ve dünya arasındaki sınırdır.” Tüm duygularımızın temelinde diyafram vardır. Sevinç, gülme, ağlama, korku… gibi tüm duygusal dışavurumlar diyafram kasımızın titreme, kasılma ve gerilmesiyle oluşur. Mikrofon oyunculuğu yapan seslendirme sanatçısının duygularını var eden diyafram ise bu alanda meslek sahibi olmak isteyenler için olmazsa olmazdır.
Diyafram kullanımı, profesyonel olarak seslendirme yapan kişinin, konuştuğu tempo, cümle uzunluğu-kısalığı gibi seslendirdiği karakterle bütünleşen özellikleri sergilerken, duygularını zorlanmadan sahneleyebilmesine yardımcı olur. Peki, diyaframın ne olduğunu, diyafram nefesinin nasıl alınması gerektiğini ve ne işe yaradığını biliyor muyuz? Henüz diyaframını nasıl kullanacağını bilmeyen ancak seslendirme sanatçısı olmak isteyenler için konuyu biraz açmakta fayda var.
Diyafram Nerede Bulunur?
Diyafram; karın ile göğüs boşluğu arasında yer alan ince ancak geniş bir kastır. Diyafram kasının kadın ve erkeklerde kendini gösterme şekli farklıdır. Kadınlarda nefes alırken ortaya çıkan diyafram hareketleri enine doğru gözlemlenirken, erkeklerde yukarı doğru hareket etmektedir. Diyafram nefesi, sırt üstü yatarken burnumuzdan aldığımız doğal nefesle gözlemlenebilir.
Diyafram ne işe yarar?
Diyafram, kasıldığı zaman göğüste genişlemeler meydana gelir ve akciğerlere hava girmesini sağlar. Bu bölgede ikinci derecede bulunan diğer kaslar omurlar arasındadır. Kaslarda genişlemeler meydana gelir ve bu kaslar da nefes alıp verme işlemine yardımcı olur. Normal şartlarda, diyaframımızı kullanmadan aldığınız her nefes, akciğerin yalnızca beşte üçünün dolmasına yetecek kadardır. Ama diyaframınızı kullanarak aldığınız nefes, akciğerimizi tamamen doldurur. Başarılı bir seslendirme ancak doğru nefesle mümkün olabilir.
Diyafram nefesi nedir? Diyafram Egzersizi Nasıl Alınır?
Diyafram nefesi, çocukluğumuzda içgüdüsel olarak başardığımız ancak ileri yaşlarda kaybettiğimiz bir yeteneğimizdir. Seslendirme yapmak isteyenlerin kaybolan bu yeteneklerini geri kazanmaları gerekir. İsterseniz mini bir egzersiz ve düzenli tekrarlarla hala diyafram nefesi alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz.
- Öncelikle sırtüstü yere uzanın
- Bacaklarınızı rahat bir pozisyonda getirin
- Ayak parmaklarınız dışarı şekilde pozisyon alın
- Kol ve avuçlarınız dışa doğru açık olsun
- Parmaklarınız gevşek bir şekilde bedeninizin yanında dursun
- Bir eliniz göğsünüzün üzerinde, diğeri ise diyafram bölgesinde dursun
- Gözlerinizi kapatın ve sadece nefesinize odaklanın
- Nefes alış verişinizde hangi elinizin inip, kalktığına dikkat edin
Eğer karnınız, nefes alırken dışa nefes verirken içe doğru hareket ediyor ise diyaframla nefes alıyorsunuz, eğer göğsünüzün üzerindeki eliniz inip kalkıyorsa diyafram nefesi almıyorsunuz demektir. Profesyonel olarak seslendirme yapmak istiyorsanız önce nefesinizi düzene sokmalı sonra gerekli teknik alt yapıyı edinmek için disiplinli çalışmalısınız. Ama önce diyaframınızla tanışmalısınız.