Dublaj Nasıl Yapılır? 24 Eylül 2018 – Kategori: Genel – Tags: ,

Son zamanlarda herkesin dilinde olan dublaj, popülerliğini konuşturmaya devam ediyor. Nasıl mı? Sosyal medyada en çok konuşulan videolara bakın. Dublaj yaparak ünlü olan sosyal medya fenomenleri yok mu? Üstelik bununla ilgili sayısız uygulama var. Dublaj yapmak hiç olmadığı kadar kolay, indir uygulamayı yap dublajı. Artık herkes yapıyor ya da yapmaya çalışıyor.

İşin eğlencesi bir yana biz “hakiki dublaj nasıl yapılır” birlikte bakalım.

Dublaj Sanatı

Dublaj sanatçısı olmak çoğu insan için “çantada keklik” sanılır, sorsanız herkes zaten gün boyu konuşur, bunda da zor bir şey yoktur. Ancak mesele hiç de göründüğü gibi iki cümle, üç gülmeden ibaret değildir. Dublaj, disiplinli çalışma ve zorlu bir sürecin ürünüdür. Zira dublaj sanatçıları sanıldığı gibi sadece seslendirme yapmaz, seyircisiz bir sahnede tiyatro gösterisi yapar. Mikrofonun başındayken jest ve mimikleriyle sesine yön verir, canlandırdığı karakterin ruh haline girer ve ses tonuyla onu seyirciye en iyi şekilde yansıtmaya çalışır. Mikrofonun gizli kahramanları aslında sanıldığının aksine, oyunculuk yetenekleriyle donanmıştır.

Dublaj Sanatçılarının Sahip Olması Gereken Özellikler

1. Diksiyon
2. Ses Genişliği
3. Oyunculuk Yeteneği
4. Teknik Bilgi

Dublaj sanatçısı stüdyo ortamında bir karakteri canlandırırken teknik aşamalar şu şekilde gerçekleşir.

1. Seslendirilecek metin, seslendirilmesi istenen dile çevrilir.
2. Filmin müziği ve ses efektleri eklenir.
3. Dublaj sanatçısı orijinal sesi dinleyerek ton ve vurguyu kavrar.
4. Tekrarlar yapılır ve yönetmenin direktifleri doğrultusunda kayıta geçilir.

Dublaj sanatçısı, karakterin sahnelerde kullandığı ağız yapısıyla senkronizasyon sağlamalıdır. Yoksa düşünsenize, film izliyorsunuz ve duyduğunuz ses, karakterin ağız yapısıyla uyuşmuyor. Profesyonel dünyada böyle hatalara yer yoktur.

Eğer bu konuya fazlasıyla meraklıysanız Reklam Dublaj Sanatçısı Nasıl Olunur? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Seslendirme ve Dublajın Farkları

Dublaj için kısaca mikrofon arkasında rol yapma sanatı diyebiliriz. Her karakterin kendi dudak yapısına uygun olarak, ruh halini yansıtacak tonda dublaj yapılır, karakter yaratma sanatıdır.

Seslendirme ise daha çok reklam, tanıtım, belgesel, haber gibi metinlerin seslendirilmesi işlemidir. Seslendirmede ağız ve dudak yapınızı siz belirlersiniz, ses tonunuz bir başkasına uymak zorunda değildir. Aranılan ses sizseniz, sesiniz ile kitlelere yön verebilirsiniz.

Sesi kullanmak bir sanattır. İnsan ise sese yön veren sanatçı. Profesyonel bir ekiple birlikte kaliteli işler çıkartmak istiyorsanız şuradan Sessanat’ın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.