Dublaj Yaparken Hızlı Konuşmanıza Yardımcı Olacak Tüyolar 25 Aralık 2018 – Kategori: Genel – Tags: dublaj
Dublaj sırasında hızlı konuşmanız gerektiğinde diliniz dolanmasın diye yapacağınız bazı çalışmalar mikrofon başında rahat etmenizi sağlayacak.
Dublaj yaparken hızlı ya da yavaş olsun ne söylediğinizin iyi anlaşılması gerekiyor. Bunun temelinde de önce nefes yer alıyor. Nefesle birlikte konuşmak için gereken diğer araçlarımız olan dil, diş, damak, dudak ve tabii ki sesi doğru kullanmak da artikülasyonun iyi olmasını sağlayacaktır. Artikülasyon, diğer adıyla sesletim, ise hızlı konuşmanız için size gereken mutlak donanım diyebiliriz.
Kelimeler Fişek Gibi Çıksın
Bazı karakterlere ses vermek çok hızlı konuşmayı gerektirir. Ancak hızlanmak çoğu zaman kelimeleri düzgün telaffuz etmemizin önüne geçebilir. Çünkü havanın ses tellerine çarpıp dil, diş, damak ve dudaklar yardımıyla ses ve hecelere dönüşmesi olayı olan artikülasyonun bozulması çok daha mümkündür.
Nefesi doğru kullanamamak, anatomik bozukluklar, dil-dudak tembelliği gibi birçok farklı sebep yüzünden bozuk bir artikülasyona sahip olabilirsiniz. Artikülasyonunuzu geliştirmek ve dublaj yaparken kelimelerin ağzınızdan fişek gibi çıkmasını sağlayacak yöntemler de mevcut.
Artikülasyonu İyileştirmek İçin Yapılacaklar
• Düzenli olarak nefes egzersizleri yapın. Gerek seslendirme gerekse dublaj yapmanın ilk kuralı doğru bir şekilde nefes almaktan geçiyor. Bu yüzden diyaframınızın esnekliği artmalı ve çalışmaya her daim hazır olmalı.
• Diksiyonunuzu geliştirecek olan egzersizleri aksatmadan yerine getirin. Düzenli olarak diksiyon çalışmaları yapmadığınız takdirde hızlı bir şekilde gerilemeniz kaçınılmaz olur.
• Düzenli olarak temrin çalışmaları yapın. Neredeyse her sesin ve her hecenin doğru telaffuzunu sağlamaya yardımcı tekerlemeler, ses ve heceleri teleffuz etmenizi kolaylaştırır.
• Dinlemeye önem verin. Diksiyonu düzgün, artikülasyonu iyi olan dublaj sanatçılarının kayıtlarını sık sık dinleyin. Doğru telaffuzların kulağınıza oturması yapacağınız yanlışları azaltır.
• Sesli olarak kitap okuyun. Kafanızın içinde okuduklarınızın hepsi berrak ve doğru olabilir. Ancak dil, dudak, damak, dişlerin ve nefesin işin içine girmesi fiziksel olarak yeterliliğinizi tartmanızı sağlar.
• Dil, dudak ve çeneyi açacak egzersizler yapın. Dil, insan vücudundaki en güçlü kastır. Esnekliği de artırılabilir. Dudaklarda da tembellik meydana gelmemesi için ekstra egzersizlerle hareket kabiliyetini artırmak diksiyonunuzu geliştirmenizi sağlayacaktır.
Dublaj yapmak için her şeyden önce artikülasyon ve diksiyonunuzun iyi olması gerekiyor. Mesleğinizde parlamak ve sesiniz hep duyulsun istiyorsanız da öncelikle ne dediğinizin anlaşılması şart. 😉 Dolayısıyla yapmanız gerekenleri aksatmadan profesyonel bir dublaj sanatçısı olabilirsiniz.