Hobi Değil Meslek; Reklam Dublajı! 18 Ocak 2019 – Kategori: Genel – Tags:

Ekranda, beyazperdede, internette izlediğiniz birçok filmin arasına giren reklamlarda yapılan dublajlar reklam dublajı olarak bir meslek dalı.

Reklamda oynayan ünlü isimleri dinlerken, reklam dublajı yapan sesin sizin sesiniz olduğunu düşünün. Kulağa hoş geliyor değil mi? Günümüzde sosyal medyanın popülerleşmesi ile günlük yaşamımıza yeni bir eğlence aracı girdi; dublaj! Herkesin eline çoktan yerleşen akıllı telefonlarda birbirinden eğlenceli dublaj uygulamalarının olması da hobilerimiz arasına dublaj sanatçılığını ekledi. Peki dublaj sanatçılığı hobi mi?

Ekranlarda dönen birçok reklamda kendi sesini duyma fikrinin cazibeli olduğunun farkındayız ama reklam dublaj sanatçısı olmak birkaç uygulama, biraz nefes egzersizi ve salt motivasyonla yapılamayacak kadar profesyonel bir iştir. Uzun yıllar disiplinli çalışmayı, zihnini, ruhunu olduğu kadar bedenini de eğitme ve sürekli egzersiz yapmayı gerektirir. Peki reklam dublaj sanatçısının sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Bilinçli Bir Yaşam!

Yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip olmanın yanında, profesyonel dünyadaki tek nimeti sesi olan reklam dublaj sanatçısının öncelikle beden ve zihin sağlığına özen göstermesi gerekir. Düzensiz beslenme, uykusuzluk ve stres kaynaklı mide rahatsızlıkları ses tellerini doğrudan etkiler. Yine dublaj sanatında kritik bir öneme sahip olan diyafram kullanımı beslenmeyle doğrudan ilgilidir. Mide salgıladığı asit sebebiyle ses tellerini tahrip eder ve dublaj sanatçısının yegâne mesleki aracının ömrü kısalır ya da kişi mesleğini kaybetme noktasına gelir. Bu yüzden seslendirme sanatçısı olabildiğince özverili yaşamalı, beden sağlığını korumalıdır.

Oyunculuk Bilgi ve Tecrübesi!

Reklam dublaj sanatçısı, kendisini izleyen seyirci, reklamın içeriğine ve reklamda yer alan gerçek ya da animasyon karakterlere göre mikrofon oyunculuğu yapan kişidir. Yani kişinin ses tonunun benzersiz olması, dublaj yapabilecek düzeyde teknik alt yapıya sahip olması başarılı bir dublaj sanatçısı olabilmesi için gereklidir ancak yeterli değildir. Oyunculuk; seslendirilecek ya da dublaj yapılacak karakterin dinamiklerini doğru okumayı ve anladığı kimliği samimiyetle taklit edebilmeyi gerektirir. Bu da sadece yetenekle değil, eğitimle mümkün olur.

Eğitim Şart!

Mühendislik, hekimlik, öğretmenlik… gibi meslek dallarından herhangi birini yapmaya gönüllü olmak ve kendini yeterince kabiliyetli hissetmek; o alanda kariyer yapabilmek için yeterli midir? Ya da “Benden harika bir mühendis olur, çevrem de benimle aynı fikirde.” diyen biri mühendis olmalı mıdır? Tabii ki hayır! O halde oyunculuk ya da dublaj sanatçılığı için neden eğitimin gerekmediği düşünülür? Reklam dublajı sanatçısı olmak da tıpkı diğer meslekler gibi sürekli kendini güncellemeyi, değişen ve gelişen teknolojiye adapte olmayı, disiplinli çalışmayla uzmanlığını pekiştirmeyi ve en önemlisi de teknik yeterlilik için eğitim almayı gerektirir. Elbette yeteneklerinizi göz ardı etmeyin, ancak eğitim ile mesleğinizi güçlendirin.