Seslendirme Sanatının Püf Noktaları 14 Ağustos 2018 – Kategori: Genel

Seslendirme Sanatının Püf Noktaları

Sesinize ve diksiyonunuza güveniyorsunuz, sürekli pratik yapıyorsunuz ama profesyonel anlamda seslendirme yaparken halen çekinceleriniz mi var? Seslendirme yaparken faydalı bulacağınız altın değerinde ipuçlarına göz atmaya ne dersiniz?

En başta bu işi yaparken hedefinizi ve bu hedef doğrultusunda atacağınız adımları kestirmeniz gerekiyor. Ses herkesin kullanabildiği bir tını olabilir fakat seslendirme yapmak işçilik ister, emek ister. Bir sonraki gün seslendireceğiniz ufak bir cümle için bile tüm gece prova yapmak zorunda kalabilirsiniz. En sonunda elinizdeki cümleye katacağınız ufak bir yorum sizin kendi imzanız haline gelebilir.
Seslendirme yaparak kariyerinizi oluşturabilir ve para kazanabilirsiniz. Büyük prodüksiyonlu işlerde seslendirme yapacak düzeye geldiğinizde ise gerek sesiniz gerek kazandığınız para eş zamanlı olarak yükselişe geçecektir.

Sesinizi Eğitin!

Türkçe dublaj haliyle izlediğiniz bir filmde, kullanılan sesin bir süre sonra o kişiye ait olduğunu hissetmeye başlıyorsunuz. Bazen duygulanıyor bazen gülüyorsunuz. Hiç düşündünüz mü size bunu hissettiren nedir? Dinlediğiniz bir sesin sizi hem ağlatırken hem de güldürmesinin sebebi nedir? Mikrofonun başına seslendirme yapan kişi siz olsaydınız bunu nasıl sağlardınız?

Sesin Genişliği

Herkesin kendine has ses tonu ve rengi vardır fakat toplumun büyük bir çoğunluğu sesini olduğu gibi kullanmayı seçer. Büyük bir kısım diksiyon eğitimi almaz dolayısıyla nefesini ve sesini yanlış kullanmaktadır. Dolayısıyla konuşma esnasındaki ses iniş-çıkışları çok dar bir seviyede gerçekleşmektedir. Bir seslendirmen diksiyon eğitimi almakla birlikte nefes egzersizleri yapmayı ihmal etmemelidir. Ses genişliğinizi ne kadar genişletirseniz sesiniz ile yer alacağınız projelerin kapsamı da sesinizle eş değer genişler. Dar bir ses genişliğine sahip bir seslendirmen aynı ses tonuyla sadece belirli seslendirmeler yapabilir ve bu ton dinleyicileri bir süre sonra sıkarak olumsuz etkiler.

Sesin Şiddeti

Sesin kulağımıza yaptığı etkiye sesin şiddeti denir. Akciğerlerden çıkan hava akımına bağlı olarak nefes kontrolü ile sesinizin şiddetini kontrol edebilirsiniz. Bir seslendirmenin hitap ettiği duyu organı kulaktır. Sesinin şiddeti ile bu hitabı güçlendirebilir veya düşürebilir. Sesin zayıf veya kuvvetli olması arasındaki seviyeye gürlük denir. Ses dalgalarının genliği arttıkça sesin enerjisi ve şiddeti artar. Genliği dar olan ses dalgalarının oluşturduğu sese zayıf ses denir.

Seslendirme yapmak istiyorsanız sesinizi eğitmelisiniz. Verdiğimiz püf noktalar içerisinde sesin genişliği ve şiddeti birbiriyle paralel olarak değer sağlar. Nefes egzersizleri ve diksiyon çalışması yapmayı unutmayın 😊