Seslendirme Sanatçısı Nelere Dikkat Etmelidir? 20 Kasım 2018 – Kategori: Genel – Tags: Seslendirme
Seslendirme sanatçısı için iyi bir sese sahip olmak, her zaman aynı kalitede verimli işler çıkarabilmek için yeterli olmayabilir. Bazen çok daha fazlası gerekebilir.
Sesinin Arkasında Dur
Seslendirme sanatçısı için her şeyin bir bütün olduğunu ve birbirini tamamladığını düşünecek olursak önce kendilerine dolayısıyla da ses tellerine iyi bakmaları gerekir. İcra ettiğimiz her iş hassasiyet ve özen gerektirir. Ama bazen diğer meslek gruplarına oranla daha özenli ve dikkatli olmamız gerekebilir.
Seslendirme sanatçısı olanlar için hasta olmak daha da zor bir durum olabiliyor. Ateşler içinde yanmasalar, kutu kutu ilaç almıyor olsalar bile seslerinde meydana gelebilecek en ufak bir sorun işlerini yapmalarının önüne geçebiliyor.
Çok da ciddiye almadığımız şeyler aslında ses tellerimiz için büyük bir önem taşıyabiliyor. Mevsim geçişleri, aldatıcı sıcaklar, ses kaydı öncesi aşırı sıcak ya da aşırı soğuk tüketimi ve belki de taraftarı olduğumuz takımın maçına gidip hunharca çığlık atmak… Bütün bunlar seslendirme sanatçısı olan insanlar için hep bir adım sonrasını düşünmek zorunda oldukları şeyler. İşte bu yüzdendir ki sadece kış ayları öncesi değil her zaman tetikte olmalı ses kaydı öncesi ses tellerimize zarar verecek aktivitelerden kaçınmalıyız.
Doğru Stüdyo Doğru Ekipman
Seslendirme sanatçısı olarak kayıtlarımızı yaptığımız yerin trafikten, gürültüden, uzak olması gerekir. Bunun için de profesyonel bir stüdyoda çalışmak ilk tercihimiz olmalı. Doğru bir stüdyo seçimi bize aynı zaman da kaliteli ve sağlam ses kaydı yapabileceğimiz ekipmanları da beraberinde getiriyor olacaktır.
Seslendirme sanatçısı olan insanlar işlerini büyük bir titizlikle gerçekleştirmek zorundadılar. İzlediğiniz yayında, o içeriğe uygun olmayan bir ses duysaydınız? İşte, her şeyin doğal ve olması gerektiği şekilde ilerlemesi için son derece konsantre ve dikkat gerektiren bir şekilde çalışmaları gerekir.
Durum bu kadar hassas ve önemli olunca alınan önlemler de çok oluyor. Örneğin; ses kaydının yapıldığı ortam, kullanılan ekipmanlar, sağlam bir metne sahip olmak, seslendirme yapılacak ortamın kayda etkisi, mikrofon seçimi, sesteki patlamalara karşı alınabilecek önlemler. Bu örneklerin birleşimi size doğru ve kaliteli ses kaydının kapılarını açacaktır.