Ses Stüdyosu Oluşturmak İçin Gerekli Ekipmanlar 7 Ağustos 2018 – Kategori: Genel – Tags: ses stüdyosu
Günümüzde dijital müzik platformları ve sosyal yayın platformları aracılığıyla gerekli teknik bilgi ve ekipmanlara sahip kişiler kendi müzik prodüksiyonlarını ve ses kurgularını yapabilmekteler. Peki, kendi ses stüdyomuzu nasıl oluşturabiliriz? ses prodüksiyonu yapmak için hangi ekipmanlara ihtiyacımız var?
Hayatımızın büyük bir kısmını kapsayan dijitalleşme ile birlikte artık gerekli teknik bilgilere kolayca erişebiliyoruz. Ses stüdyosu için gerekli ürünleri ve müzik aletlerini alırken piyasada ki çeşitlilikten faydalanıyor ve birden fazla müzik aleti almak yerine hazır sesler kullanarak altyapı sesler oluşturabiliyoruz. Gelelim bu işin olmazsa olmaz ekipmanlarına.
Ses Stüdyosu – Bilgisayar
Teknolojiden ve dijitalleşmeden bahsederken bilgisayarı bu listede baş sıraya yazmasak olmazdı. Bilgisayar derken bu işleri yapmak istiyorsanız iyi bir bilgisayara sahip olmanız gerektiğini belirtmeden geçmeyelim. Birden fazla programı aynı anda kullanacağınızdan ve özellikle DAW(digital audio workstation) programlarımızı yani kayıt alırken kullanacağımız programları destekleyen ve işleyişimizde yavaşlatmayacak bir bilgisayar kullanmakta fayda var. En az 4gb ram ve kayıtlarınızı yedekleyeceğiniz bir sabit disk ses stüdyo kurarken başlangıçta yeterli olacaktır.
Ses Stüdyosu – DAW (Digital Audio Workstation)
Bilgisayarınızın DAW programlarını kaldırmasını söylerken aynı zamanda bu programlara erişebilmeniz, yani dijital ses işleme yazılımlarından birisine sahip olmanız gerekmektedir. Programlar çok önemli çünkü ortaya çıkan ürünü işleyip, büyütüp, ses efektleriyle zenginleştirip mix yapacağınız yer orasıdır.
Ses Stüdyosu – Mikrofon
Ses stüdyonuzda kaliteli bir ses aktarımı yapabilmeniz için en mühim ekipman mikrofondur. Condenser ve dinamik olmak üzere iki çeşit mikrofon tipi mevcuttur. Mikrofon seçiminiz ses kalitenizi önemli ölçüde etkileyecektir. Condenser mikrofonlar yüksek hassasiyetli ve ev tipi ses stüdyolarında kullanımı daha uygun mikrofonlardır. Dinamik mikrofonlar Condenser tip mikrofonlara göre daha az hassasiyetli ve sahnelerde görebileceğiniz mikrofon türleridirler. Seçimlerinizi kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlerseniz başarılı bir ses aktarımını sağlayabilirsiniz.
Ses Stüdyosu – Midi Klavye
Müzik yapmaya başlamak için bir midi klavye kullanmamız şart. DAW üzerinden çalacağınız notları midi klavyenize aktararak çıkartmak istediğiniz müzikleri oluşturabilir, istediğiniz enstrümanı çalabilirsiniz.
Yukarıda saydığımız ekipmanlar ile ses stüdyonuzun temelini oluştururken kendinizi ve işinizi geliştirdikçe bu ekipmanlar sizlere yetmeyecek, daha fazlasını görmek ve öğrenmek isteyeceksiniz. Eğer profesyonel bir stüdyoda çalışmak, işleyişin nasıl olduğunu görmek ve işlerinizi profesyonel kişilere emanet etmek istiyorsanız Sessanat’ı ziyaret etmelisiniz.