Dublaj Sanatı Değil Mikrofon Oyunculuğu 25 Ekim 2018 – Kategori: Genel – Tags:

Vakit seslendirmenler ile dublaj sanatçılarını birbirinden keskin bir çizgiyle ayırmak vaktidir. Ülkemizde tarihi çok eski olmayan hatta çiçeği burnunda denebilecek bir kavram: Mikrofon Oyunculuğu. Üstelik dublaj kavramından çok daha cazip ve iştah kabartıcı bir isimle. Tiyatro sanatçıları, konservatuvar öğrencileri için ise yepyeni bir meslek.

Bir tiyatro oyununun, dizi ya da sinema filminin senaryosu ortaya çıktıktan sonra, uygun cast’ı bir araya getirmek için hummalı bir çalışma başlar. Oyuncu seçmeleri yapılır, oyun, film ya da dizi var olan bir kitap ya da eserden uyarlama ise karakterlerin görsel betimleri önem kazanırken, karakter var olan oyuncudan hareketle de yapılandırılabilir. Şimdi tüm bu süreçleri mikrofon oyunculuğuna adapte edelim. Ancak tek bir farkla; bu kez oyuncularımız kamera değil mikrofon karşısında performans yapacaklar. Aslına bakarsanız tek fark da bu!

Mikrofon oyunculuğunun seslendirmeden ne farkı var?

Mikrofon oyuncularından beklenen, bir oyuncudan sahnede ya da sette beklenen oyunculuğun aynısıdır. Hatta sahnede olmaktan biraz daha zahmetsizdir çünkü mikrofon oyunculuğu; makyaj, kostüm ve dekor gerektirmez. Yabancı yapım, film, dizi, belgesel ya da animasyonları Türkçe’de seslendirmek, tekdüze konuşmaktan çok daha fazlasıdır. Bunun için önce hikâyeye sesiyle hayat verecek ses cast’ı belirlenir. Sonra toplu provalar yoluyla, ekibin birbirine uyumu sağlanır ve tıpkı aynı sahneyi paylaşan bir oyuncu grubu gibi, mikrofon oyuncuları ekibi de aynı stüdyoyu paylaşır. Ekranlarda seyircinin karşısına çıkan herhangi bir görsel yapımda yaşanan tüm aksiyonlar, profesyonel dublaj stüdyosunda da senkron biçimde yaşanır.

Peki kimler mikrofon oyunculuğu yapabilir?

Her meslekte olduğu gibi, bu alanda da kabiliyetli olduğuna inanmak tek başına yeterli olmamasına rağmen oldukça gereklidir. Yeterli eğitimleri almış olmak hatta üstatların yanında hatırı sayılır bir çıraklık dönemi yaşamış olmak sektörde avantajlı duruma geçmenizi sağlar. Bu alanda değer üreten hemen hemen tüm dublaj sanatçılarının, tiyatro kökenli olduğunu görmek eminiz ki hiçbiriniz için sürpriz olmayacaktır. Çünkü, mikrofon oyunculuğu basbayağı oyuncu olmayı gerektirir.

Öncelikle sektörün en yaygın önyargısına kapılıp umutsuzluğa kapılmayın. Çünkü, sanıldığı gibi tüm yapımlara aynı isimler hayat vermiyor. Hatta sırada henüz cast’ını bulamadığı için stüdyo aşamasına girememiş onlarca yapım bekliyor. Denemeden bilemezsiniz. Siz de mikrofon oyunculuğu ile ilgili detaylı bilgi almak ve bu alanda kariyer yapmak istiyorsanız, SesSanat stüdyolarının profesyonel ekibinden bilgi alabilirsiniz.