Seslendirme Sanatının Önemi 17 Temmuz 2018 – Kategori: Genel – Tags:

Seslendirme sanatının temelinde ses yatar.  Yani insanlığı varoluşundan itibaren diğer canlılardan ayıran en temel özellik. İletişim kurabilme ve bu iletişim yeteneğini özellikle sesli harfler üzerine oluşturulmuş kodlar ile devam ettirebilme yeteneği. Bu yeteneğin günümüzde sanata dönüştürülmüş haline “Seslendirme Sanatı” adını veriyoruz.

Gün içerisinde duyduğumuz seslere bir bakalım. Radyo, Televizyon, Youtube ve özellikle bu mecralar içerisinde geçirdiğimiz süreler içerisinde karşımıza çıkan dizi film, müzik ve reklamlar. Hepsinin temelinde en temel iletişim aracımız olan ses yatar. Hiç film izlerken filmin sesini kapatarak izlemeyi denediniz mi? Peki, reklamlar?  Seslendirme olmasaydı izlediğimiz reklamların üzerimizdeki etkisi aynı derecede olur muydu?

Şimdi aslında hepimizin hayatının merkezinde yatan “ses” ve “seslendirme sanatının” önemine gelebiliriz.  İlk olarak seslendirmenin hayatımıza girişi 1927’lere dayanır. Sessiz sinema dönemini sonlandıran “The Jazz Singer” adını taşıyan ilk sesli film ile sinema tarihinde büyük bir devrim yaşandı. Ses ve görüntünün sinemada birleşmesi insanların dikkatini çekti. Sessiz filmlerin yerini sesli filmler alırken seslendirme sanatının önemi ortaya çıktı. Artık oyunculukların yanında karakterlerin diksiyon ve vurguları da önemli bir hal aldı. 1927’lerden günümüze gelen bu süreçte seslendirme üzerine büyük çalışmalar yapılmış olup gerçek bir sanat halini alan seslendirme hizmeti günümüzde ses sanatçıları tarafından profesyonel olarak yapılmaktadır.

Seslendirme Sanatının Alanları

Seslendirme hizmeti radyo, televizyon ve sosyal mecralarda yayınlanacak olan reklam filmleri, tanıtım filmleri ve özel seslendirme hizmetlerini kapsamaktadır. Büyük prodüksiyonlu işlerde seslendirme hizmetleri dublaj ile yapılmakta olup birçok teknik aşamadan geçmektedir. Bu yüzden dublaj konusuna farklı bir yazımızda devam edeceğiz.

Kimler Seslendirme Sanatçısı Olabilir

Seslendirme yapmak için iyi bir diksiyona sahip olmak gerekmektedir. Nasıl günlük hayatımızda birçok ses duyuyorsak bunu farklı mecralarda yayınlarken nitelikli ve vurgulu bir ses tonuyla sağlamalıyız. Bununla ilgili birçok diksiyon kursunda özel eğitimler verilmekte olup bu eğitimlerden sonra birçok prodüksiyon şirketinde uygulamalı eğitimler alınmalı ve stüdyo ortamında mutlaka çalışılmalıdır. Seslendirme sanatçıları her ne kadar perdenin arkasındaki kişiler olsalar da diksiyon ve tonlamaları ele alındığında birçok tanıtım ve reklam filmlerinin asıl kurtarıcılarıdırlar.