Reklam Seslendirme Yapmak İsteyenler İçin Diksiyon Tavsiyeleri 30 Kasım 2018 – Kategori: Genel – Tags:

Reklam seslendirme yaparken ne söylediğinizin anlaşılmasını, vurgu ve tonlarımızın doğru olmasını istiyorsanız yolunuz diksiyondan geçmek zorunda!

Reklam seslendirme sanatçılarının yalnızca ses renginin güzel olması değil, aynı zamanda akıcı ve düzgün bir şekilde konuşabilmeleri, söylediklerine kelimenin anlamı katabilecek şekilde vurgu ve tonlama yapmaları da gereklidir. Çok kısa metinlerin, çok kısa bir sürede ve maksimum performansla seslendirilmesi gerektiği için diksiyon her zamankinden daha önemli oluyor. Bu sebeple güzel ve doğru konuşma olan sanatı diksiyon için yapacağınız egzersizler işinizde daha ileri gitmenizi sağlayacak.

1) Önce Nefes

Doğru nefes almayı bilmezseniz nefesinizi doğru bir şekilde de kullanamazsınız. Diyaframa alacağınız nefesi kontrollü bir şekilde kullanmak doğru tonlama ve vurguları beraberinde getirecektir. Bu yüzden öncelikle nefes egzerszileri yapmanızda fayda var. Ayrıca her yazılı metinde bulunan imla işaretleri size nefes almanız için gereken durakları gösterdiği için imla kurallarına da dikkat etmelisiniz.

2) Tekerlemelere Çalışın

Reklam seslendime yaparken artikülasyonunuzun düzgün olması ağız hakimiyetinize bağlıdır. Dil ve dudakların esnek bir şekilde hareket edebilmesi kelimeleri telaffuz ederken zorlanmamanızı sağlar. Bu konuda tekerlemeler en büyük yardımcınız olabilir. Arka arkaya geldiğinde söylemesi zorlaşan hecelerden oluşan tekerlemeler dil ve dudaklarınızı çalıştıracak egzersizlerden biridir.

3) Sesli Bir Şekilde Kitap Okuyun

Artikülasyonun yanı sıra duygu işi olan tonlamalarda da kendinizi geliştirmeniz gerekir. Bir kitabı içinizden okuduğunuzda anlayamayacağınız farklılıklar yüksek sesle okuduğunuzda ortaya çıkar. Yüksek sesle kitap okurken diyaloglar arasında ya da diyaloglardan betimlere geçtiğinizde tonlama ve vurgularınızın değişmesi sesinizin sahip olduğu yelpaze hakkında da size fikir verir. Özellikle tiyatro oyunları bu konuda daha etkili olabilir.

4) Ağız Egzersizleri Yapın

Reklam seslendirme yaparken sadece sesinize odaklanıyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü sesin çıkabilmesi için nefes ile başlayan sürece dil, diş, dudaklar, çene ve yanak kasları da dahil. Bu yüzden ağız için yapabileceğiniz egzersizler buradaki kasların çalışmasına ve daha rahat hareket edebilmesini sağlar. Bu sayede diksiyonunuzda da zaman içerisinde belirgin bir iyileşme görülür.

5) Kendinizi Dinleyin

Reklam seslendirme yaparken size en fazla getiri sağlayacak şeylerden biri de kendinizi dinlemektir. Her vurgunuzun ve tonlanmanızın farkında olursanız yanlışlarınızı kolayca tespit edebilirsiniz. Bu sayede kendinizi geliştirmeniz gereken eksiklere odaklanırsınız. Bunun dışında kendinizi dinlediğiniz sürece artikülasyonunuz üzerinde de daha kolay hakimiyet kurabilirsiniz.