Derin Bir Nefes Alın ve Seslendirmeye Başlayın! 28 Aralık 2018 – Kategori: Genel – Tags:

Ses stüdyosuna adım attığınız an gün içinde devamlı tekrar eden nefes almak döngüsünün daha da farkında olmalısınız.

Nefesle yaşamın sarsılmaz bağına diyecek yok, peki konuşma? Konuşmak her gün durmaksızın yaptığımız, nefes almak ise farkına bile varmadığımız, çoğu zaman otomatik pilotta olsak da devre dışı bırakamadığımız iki kıymetli yetimizdir. Peki, özellikle de ses stüdyosuna girdiğimizde, doğru tonlamalarla akıcı ve düzgün konuşmak, bedensel ve ruhsal sağlığımıza iyi gelecek şekilde nefes almak herkes için sanıldığı kadar kolay mıdır?

Kontrolü Ele Al!

Doğru nefes almak, bilinçli nefes almak demektir. Ve düzgün bir diksiyona sahip olmak için, disiplinli ve uzun süreli bir çalışma ile nefes egzersizleri yapmak gerekir. Eğer seslendirme ya da dublaj sanatçısıysanız, vaktinizin çoğı ses stüdyosunda geçiyorsa nefesinizi kontrol altına almakla işe başlamalısınız. Düzgün konuşmak, iyi bir diksiyona sahip olmak, saatlerce mikrofon başında sesiniz çatallanmadan, tonunuz bozulmadan konuşabilmek için ilk kural nefes aldığınızın farkında olmalı, soluğunuzu doğru kullanmalısınız. Nasıl mı?

Düzeltmeye Duruşundan Başla!

Şimdiye dek ses stüdyosunda, uzun da bir mesai sizi bekliyorsa hemen kendinize oturacak rahat bir koltuk aramış, mikrofon elinizde keyfinize bakmış olabilirsiniz ancak o günler geride kaldı. Daha iyi bir seslendirme sanatçısı olmak isteyenlerin rahatı birazcık kaçmalı. Hadi o zaman şu andan itibaren, ses kaydınızı ayakta alın. Olabildiğince dik durun ve seslendirme yapmadan en az bir saat önce yemek yemeyi bırakın. Seslendirme yapacağınız gün de olabildiğince hafif beslenmeye çalışın. Bu sayede hem düzgün vücut şeklinizle hem de doygunluğu ile fazlaca yer kaplamayan midenizle, diyaframınıza yer açmış olacaksınız. Bu da sizin hem nefes almanızı hem de sesinizin kontrolünü ele almanızı kolaylaştıracak.

Diyaframınla tanış!

Nefes ses telleriyle etkileşime geçip, oksijen yoluyla anlamlı sesler çıkarmamızı sağlar. Tabii ki anlamlı sesler çıkarabilen, düzgün cümleler kurup kendini ifade edebilen herkes seslendirme ve dublaj sanatçısı olamaz. Ses tonunu hayat verdiği karakterin tavrına uyumlamak, düzgün bir diksiyon ve doğru vurgular ile etkileyici cümleler kurmak doğrudan diyafram ile ilgilidir. Gelişkin bir diyafram, cümlelerimizi gereksiz duraklardan kurtarır, istediğimiz etkiyi yaratacak vurguları doğru şekilde yaparak etkili bir konuşma yapmamıza olanak sağlar.

Gereğinden fazla ya da az nefes almak hem seslendirme ve dublaj sanatçılarının kariyeri hem de her insanın beden sağlığı için zararlıdır. Doğru ve bilinçli nefes almazsak, ses tellerimiz ve sesimiz zarar görebilir. Topluluk önünde sıkça konuşma yapıp onlarca kişiye hitap edenler, spiker ve sunucular, seslendirme ve dublaj sanatçıları, tiyatro ve sinema oyuncuları öncelikli olmak üzere, doğru nefes almak herkesin daha iyi beden ve ruh sağlığına sahip olmasını sağlar.